Cognitieve gedragstherapie bij psychotische klachten

Rubriek: Innovatie
Verpleegkundige Verpleegkundige specialisten

Voor patiënten met een eerste psychose is cognitieve gedragstherapie (CGT) een belangrijke evidence-based interventie.
Het uitgangspunt van CGT is dat het denken van invloed is op het gevoelsleven en op het gedrag en niet zozeer wat iemand overkomen is in het leven. Zo kunnen dezelfde dreigementen bij de één tot angst leiden, terwijl de ander er zich niet zo veel van aantrekt.
CGT is een gestructureerde behandeling, waarbij de therapeut samen met de patiënt stap voor stap nagaat welke gedachten tot negatieve gevoelens en problemen leiden. Met behulp van allerlei cognitieve en gedragsmatige technieken wordt gezocht of er ook alternatieve verklaringen zijn voor de gebeurtenissen die minder negatieve gevoelens en vermijdingsgedrag ontlokken. De verpleegkundige kan een belangrijke rol vervullen in de ondersteuning van de behandeling, bijvoorbeeld hulpvragen signaleren voor CGT, motiveren tot deelname, ondersteunen bij het uitvoeren van huiswerk en psycho-educatie geven.
Daarnaast heeft de verpleegkundige een belangrijke rol in het verwerken van geleerde strategieën in een terugvalpreventieplan en kan zij de patiënt helpen herinneren aan deze strategieën.

Editie 2, 2014 Download artikel

Inloggen