Gameverslaving

Auteur(s): Wal, M. van der en Swart, B.
Rubriek: Verslavingszorg
Verpleegkundige Verpleegkundige specialisten

De populariteit van videogames is de afgelopen drie decennia enorm toegenomen. De aantrekkingskracht ligt met name in de vrijwel oneindige mogelijkheden die de huidige games de speler bieden, waardoor de speler wordt verleid de speeltijd zoveel mogelijk te verlengen. Met name online spellen worden vanwege deze kenmerken in verband gebracht met gameverslaving. Hoewel de speler geen verslavende stof tot zich
neemt bij gamen, wordt toch vaak gesproken van een verslaving.
De processen in de hersenen vertonen overeenkomsten bij het spelen van games en bij het gebruik van een verslavende stof en ook voldoen overmatige gamers vaak aan een aantal criteria van afhankelijkheid.
De voornaamste problemen die worden ervaren bij overmatig gamen hebben te maken met het verwaarlozen van andere activiteiten naast het gamen, zoals sociale interacties, hobby’s en werk of school.
De verslavingszorg neemt een toename in gameproblematiek waar. Vooralsnog ontbreekt er een evidence-based behandeling voor gamen en wordt nu nog vaak gebruikgemaakt van de bestaande verslavingsbehandelingen voor drugs en alcohol.

Editie 3, 2014 Download artikel

Inloggen