Nieuwste editie
Editie 4; 2024
Kies hieronder een editie van Nurse Academy GGZ of bekijk alle leermodules.
Autisme versus hoogbegaafdheid
Autisme en hoogbegaafdheid bij volwassenen kunnen in uitingsvorm op elkaar lijken. Toch is het belangrijk het onderscheid goed te kunnen maken om de juiste zorg/begeleiding te kunnen bieden. 1 In dit artikel wordt aan de hand van een casus een overzicht gegeven van wat autisme en hoogbegaafdheid zijn en wat overeenkomsten en verschillen zijn.
Lees verderVroeg signaleren van seksueel misbruik bij LVB
Bij mensen met een verstandelijke beperking is 61% van de vrouwen en 23% van de mannen slachtoffer van seksueel misbruik. 1 Gebrek aan open communicatie met cliënten maakt signalering lastig. Het doorbreken van het taboe is essentieel om misbruik te voorkomen en de levenskwaliteit te verbeteren. Een veilige omgeving voor deze belangrijke gesprekken is essentieel.
Lees verderAutisme en het voorspellende brein
Er zijn verschillende theorieën over mensen met autisme. Maar kloppen deze wel? Of zou een andere invalshoek mogelijk een wat genuanceerder beeld kunnen geven van autisme? Heeft iemand met autisme vooral last van (zintuiglijke) overprikkeling of zit de overbelasting met name in het brein dat een onjuiste voorspelling doet? In dit artikel willen we een andere invalshoek belichten, namelijk die van autisme en het voorspellende brein.
Lees verderChemsex is een relatief nieuw maar snel opkomend fenomeen. Toch zijn er in Nederland nog maar weinig verslavingsinstellingen met kennis over chemsex. Hoewel de behoefte aan zorg onder mannen die chemsex hebben groot is, zijn de behandelcontacten met zowel reguliere zorg als verslavingszorg vaak teleurstellend. Vanuit de professionaliteit van de verpleegkundig specialist moet hierop worden ingespeeld.
Lees verderBoosheid en frustratie bij volwassenen met autisme
Veel volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) ervaren moeite bij het omgaan met boosheid en frustratie. Dit kan zich uiten in woedebuien, agressie, conflicten en wraakgedachten. De onmacht bij cliënten en betrokkenen is vaak groot. Zij zoeken professionele hulp om meer grip te krijgen op hun emoties en het versterken van zelfregulatievaardigheden. In dit artikel wordt beschreven hoe een individuele behandeling van volwassenen met een ASS en zelfregulatieproblemen opgebouwd en...
Lees verderLangetermijngevolgen voor volwassen KOPP
Wereldwijd groeien miljoenen kinderen op in een huishouden waarin een of beide ouders een psychische stoornis hebben. Zij lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen en andere ongunstige gezondheidsuitkomsten. Dit artikel beschrijft de langetermijngevolgen van vroegkinderlijke KOPP-ervaringen en geeft op basis van klinische praktijkervaringen en systematisch literatuuronderzoek adviezen voor het in gesprek gaan met volwassen KOPP.
Lees verderMindfulness-Based Cognitieve Therapie bij de bipolaire stoornis
De bipolaire stoornis gaat gepaard met terugkerende depressieve en (hypo)manische episoden. Niet zo gek dus dat mensen met een bipolaire stoornis behoorlijke belemmeringen in het functioneren kunnen ervaren. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie kan behulpzaam zijn bij het leren omgaan met deze stemmingswisselingen én het verhogen van de kwaliteit van leven.
Lees verderTrauma en psychose
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veel mensen met een psychosegevoeligheid onderliggend trauma hebben. Lange tijd werd gedacht dat dit trauma niet eerder behandeld kon worden dan dat de psychose in remissie was. Tegenwoordig weten we echter dat het behandelen van trauma in een vroege fase van de psychosebehandeling positieve effecten heeft op het herstel.
Lees verderInterventies bij zelfbeschadiging
In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) komen (sociaal)psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten regelmatig in contact met patiënten die zichzelf beschadigen. Dit complexe gedrag vraagt om een empathische, goed geïnformeerde en strategische aanpak. Dit artikel verkent de rol van (sociaal)psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in het herkennen, begrijpen en behandelen van zelfbeschadigend gedrag in de GGZ. In de tekst worden...
Lees verder